Draadloos opladen

Gepubliceerd op 15 september 2022 om 19:19

Draadloos opladen werd een tijdje geleden als dé nieuwe hype aangekondigd, maar toch blijven de meeste mensen vertrouwen op hun handige kabeltjes. Logisch, als je bekijkt dat er naast de voordelen ook best wat nadelen zijn. Jouw maatjes van Kabelmaatje lijsten de voor- en nadelen graag voor je op.

Hoe werkt draadloos opladen precies?

Voor we uitleggen wat de pro’s en cons van draadloos opladen zijn, is het handig om even uit te leggen hoe draadloos opladen precies werkt. Draadloos opladen is - in het kort - opladen zonder kabeltje tussen de smartphone en de oplader. De smartphone laadt op met inductie. Dit betekent dat er bij de draadloze oplader elektrische spanning wordt opgewekt via magnetisme, die via een elektromagnetisch veld wordt afgegeven door de draadloze oplader. De smartphones met de functie om mobiel op te laden, absorberen dit elektromagnetische veld. Zo laadt de accu op.

Voordelen van draadloos opladen:

  • Handig voor mensen die kabels onhandig vinden of verliezen: Ben jij ook een beetje een warhoofd? Dan ken je vast de irritatie als je jouw oplaadkabeltje niet kunt vinden. Je kan vast zweren dat je wist waar het lag … Draadloos opladen kan dan handig zijn. Uiteraard enkel als je niet de hele oplader verliest ;) 
  • De oplaadpoort van je mobiel wordt minder gebruikt; dit voorkomt slijtage. 
  • Geen last meer van kapotte kabeltjes die je moet vervangen.

Nadelen van draadloos opladen:

  • Veel minder handig voor mensen on the go: Heb jij een druk leven? Laad je jouw smartphone tijdens het werk op aan het stopcontact of in het OV met je kleine powerbank? Dan is opladen met een kabeltje veel handiger voor jou. Een oplader met een kabel is immers licht en klein, een oplaadstation is zwaarder én heeft een stopcontact nodig. Het is dus niet handig om het laadstation overal mee naartoe te nemen. 
  • Niet elke smartphone kan draadloos opladen: De nieuwste smartphones beschikken al over de Qi-standaard om draadloos op te laden, maar oudere smartphones en smartphones van het goedkope/middensegment hebben geen Qi-ondersteuning. Ook volledig metalen smartphones kunnen niet draadloos opladen, want metaal blokkeert draadloze overdracht. 

  • Draadloos opladen is trager dan opladen via de kabel: Ben jij het type “vliegtuigstand gecombineerd met een snellader”? Dan ben je vast gewend aan heel snel opladen. Jammer genoeg moet je met een draadloze oplader wat meer geduld hebben. De meeste smartphones laden bekabeld met 10W tot 18W en enkele nieuwe modellen laden zelfs nog sneller, zoals de Huawei Mate 20 Pro (40W). De snelheid van draadloos opladen hangt net zoals met kabel af van het model, maar de nieuwste iPhones hebben bijvoorbeeld maar 7.5W als maximale draadloze oplaadsnelheid. 

  • Grotere investering dan een normale oplader: Waar je qua kabels en opladers goede deals kunt doen, is dit nog niet echt het geval bij draadloze opladers. Deze zijn een iets grotere investering. Misschien in de toekomst! 

  • Lastiger om te gebruiken tijdens het opladen: Blijf jij jouw smartphone vaak gebruiken terwijl die oplaadt? Dan wordt dit lastiger met een charging station, want je moet je dan over het oplaadstation buigen. Laad je jouw smartphone steeds ‘s nachts? Dan heb je dit probleem uiteraard niet. 

En jij? Maak jij gebruik van draadloos opladen of blijf jij vertrouwen in handige kabeltjes?